Hoe nu verder met het Britse bedrijfsleven? Hebben Britse bedrijven zich voldoende voorbereid op een breuk met de Europese Unie en in welke mate raakt een vertrek uit de EU hun operaties?
Volgens de Financial Times is de ochtend van 23 juni voor de meeste Britse bedrijven het moment van de waarheid.
Hadden ze hun noodplannen klaar liggen en zijn die in werking gesteld? Of worden de plannen nu pas in allerijl opgesteld? Voor veel bedrijven weinig verwonderlijk, veel ondernemingen namen immers een afwachtende houding aan ten aanzien van de Brexit.
Onderhandelen, onderhandelen en nog eens onderhandelen
De internationale handel zal weliswaar niet van de een op de andere dag veranderen, maar de volatiliteit van de financiële markten en een vertragende economische kunnen de vraag naar producten en diensten van bedrijven negatief beïnvloeden.
Toch staan veel ondernemingsbestuurders te trappelen om in Brussel te lobbyen en te pleiten voor een voor het bedrijfsleven gunstige scheidingsovereenkomst.
En dat geldt niet alleen voor Britse bedrijven, maar net zo goed voor Duitse en Franse ondernemingen die veel zaken doen met het Verenigd Koninkrijk of voor wie het land een belangrijke schakel in hun waardeketen vormt.
Politiek dicteert criteria
Volgens analisten zullen de onderhandelingen waarmee de nieuwe Brits-Europese betrekkingen vorm zullen krijgen eerder een politiek dan een economisch karakter hebben. Dit met het oog op de komende verkiezingen in Duitsland en Frankrijk.
Voor leden van de board rooms is het dus van imminent belang de ins en outs te kennen van de Europese politiek.
Tektonische verandering
Het zakelijke landschap zal een drastische transformatie ondergaan. Vooral voor exportbedrijven en ondernemingen die EU-burgers in dienst hebben kan de Brexit ingrijpende consequenties hebben.
Volgens investeerder George Soros zal een onzeker handelsklimaat dermate ertoe leiden dat bedrijven zich wel twee keer achter het oor krabben voordat ze investeringen doen, werknemers aannemen of hun exportcapaciteit vergroten.
Maar volgens de Financial Times zal de mate waarin het handelslandschap transformeert sterk afhangen van de arrangementen die het Verenigd Koninkrijk met haar handelspartners binnen en buiten de EU weet te sluiten.
Financials houden het hart vast
De financiele dienstverlening zal zwaar getroffen worden wanneer de exit betekent dat banken en andere supranationale instanties niet meer vrijelijk vanuit Londen zaken mogen doen binnen de EU.
Zo voorspelde een topman van JPMorgan dat een Brexit de bank 4000 banen in het Verenigd Koninkrijk zou gaan kosten. Analisten en lobbyisten benadrukken het belang van ononderbroken toegang van de City tot de Europese markt en dat de Britse regering daarop moet focussen bij onderhandelingen.
Zijn de rapen gaar voor landbouwsector?
Ook de Britse landbouwsector, die vorig jaar zo'n 3,1 miljard aan EU-subsidies toucheerde, zal de Brexit voelen, zo schetst de FT. Meer dan de helft (55 procent) van het inkomen van een Britse boer is afkomstig uit de Brusselse ruif.
Toch denken veel Britse boeren dat ze met een Brexit ontsnapt zijn aan de weinig populaire regelgeving van de Brusselse landbouwpolitiek. En dat het schrappen van de EU-contributie gebruikt kan worden om subsidies meer toe te snijden op specifiek Britse behoeften. Laat onverlet dat de boerenvakbond National Farmers' Union nog waarschuwde voor de desastreuze gevolgen van een Brexit voor menig boerenbedrijf.
Terug van weggeweest: de tariefmuur
Tariefmuren zijn buitengewoon schadelijk voor exportbedrijven en bedrijven waarvan de waardeketens van import afhankelijk zijn zoals retailers en leveranciers van de automotive.
Saillant detail: het Verenigd Koninkrijk is het op twee na grootste afzetgebied van Europa voor nieuwe auto`s en een belangrijke speler waar het de productie van auto`s betreft.
Broze Food & Beverage
Voeding en dranken in het bijzonder is een kwetsbare sector. Wanneer de EU importheffingen gaat toepassen, kunnen Britse voedselproducten tot wel 45 procent duurder worden.
Anderzijds zouden sommige voedselproducten weer goedkoper van buiten de EU betrokken kunnen worden doordat het Verenigd Koninkrijk geen EU-landbouwrichtlijnen meer hoeft te volgen.
Kosten arbeid omhoog
Kosten van arbeid stijgen mogelijkerwijs doordat het vrije verkeer van personen en goederen vanuit de EU - en dus van buitenlandse werknemers - ernstig belemmerd, dan wel mogelijk afgeschaft gaat worden.
Een industrie die volgens Standard & Poor’s, nauwelijks geraakt wordt door de Brexit is de lucht- en ruimtevaart. Binnen deze industrie beschikt het Verenigd Koninkrijk over een handelsoverschot ten aanzien van de rest van Europa.
Het is onwaarschijnlijk dat het land uit de grote multinationale programma's zal stappen - het VK is immers niet alleen NAVO-lid, maar heeft ook het grootste defensiebudget van alle Europese landen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl